Інструменти доступності

Пн - Чт: 8:00 - 17:00
Пт: 8:00 - 16:00
+38 068 457 92 90

телефон

вул. Центральна, 37
с. Великі Лучки, 89625

ЕКСПЛУАТАЦІЙНИЙ ДОЗВІЛ ЯК ОТРИМАТИ

Мукачівське районне управління головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області інформує, законодавством України передбачені правові механізми забезпечення безпечності та якості харчових продуктів з метою гарантування продовольчої безпеки.

Тому відповідно до ст. 23 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження, повинні отримати експлуатаційний дозвіл.

Тобто, відповідно до вимог Закону, експлуатаційний дозвіл необхідно отримувати в тому випадку, якщо ваша ДІЯЛЬНІСТЬ безпосередньо пов’язана з виробництвом харчових продуктів тваринного походження, інгредієнтами яких є неперероблені продукти тваринного походження, а також із зберіганням харчових продуктів тваринного походження, які потребують дотримання спеціального температурного режиму (повинні зберігатися за температури нижче 10 °C).

До неперероблених продуктів тваринного походження відносять:

молоко; м’ясо; рибу; молюски і ракоподібні; інші продукти, виготовлені з частин тварин, окремих їх органів та/або тканин, призначені для споживання людиною.

УВАГА! Наведений перелік не є вичерпним!!!

Обов’язок отримання експлуатаційного дозволу не поширюється в частині відповідної діяльності на операторів ринку, які здійснюють:

  • первинне виробництво харчових продуктів тваринного походження, а також пов’язану з ним діяльність, зокрема зберігання та поводження з первинною продукцією в місці первинного виробництва, за умови що при цьому істотно не змінюється стан такої продукції;
  • транспортування харчових продуктів тваринного походження, у тому числі тих, які потребують дотримання температурного режиму та не можуть зберігатися при температурі вище 10 °C, залишаючись придатними для споживання людиною;
  • зберігання харчових продуктів тваринного походження, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10 °C, залишаючись придатними для споживання людиною;
  • виробництво та/або зберігання харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження;
  • експлуатацію закладів громадського харчування та закладів роздрібної торгівлі, що відповідають вимогам, встановленим Кабінетом Міністрів України. До моменту встановлення таких вимог цей виняток поширюється на всі заклади громадського харчування та заклади роздрібної торгівлі.

Експлуатаційний дозвіл видається на потужності, що розташовані за однією адресою
(з деталізацією на рівні виробничої лінії та/або харчових продуктів залежно від виду діяльності оператора ринку) і визначені оператором ринку, до початку їх експлуатації.

Для отримання експлуатаційного дозволу оператори ринку подають заявута перелік харчових продуктів, що планується виробляти або зберігати, до Центру надання адміністративних послуг.

Строк видачі експлуатаційного дозволу оператору ринку становить 30 календарних днів з дня отримання компетентним органом всіх документів, зазначених вище. Огляд заявлених потужностей проводиться не пізніше 15 календарних днів з дня отримання компетентним органом документів. Експлуатаційний дозвіл є безстроковим.

Підставою для відмови у видачі експлуатаційного дозволу є:

  • відсутність у заяві про видачу експлуатаційного дозволу інформації, що вимагається згідно із законом;
  • виявлення у заяві про видачу експлуатаційного дозволу недостовірних відомостей;
  • встановлення за результатами інспектування потужності її невідповідності вимогам законодавства;
  • за заявою агропродовольчого ринку - незабезпечення агропродовольчим ринком належних умов для роботи лабораторії, зокрема, ненадання у користування службових приміщень, облаштованих опаленням, електрикою, вентиляцією, водопроводом з гарячою і холодною водою, каналізацією.

Після усунення причин, що стали підставою для відмови у видачі експлуатаційного дозволу, оператор ринку має право повторно звернутися із заявою про видачу експлуатаційного дозволу.

За видачу експлуатаційного дозволу, поновлення його дії справляється плата (адміністративний збір), що зараховується до державного бюджету та становить 0,17 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому подано заяву про видачу або поновлення дії експлуатаційного дозволу. Переоформлення, видача дубліката експлуатаційного дозволу здійснюються безоплатно.

У разі реконструкції потужності, на яку видано експлуатаційний дозвіл, що має наслідком істотну зміну характеристик виробничих приміщень та технологічних процесів або видів діяльності, зазначених в експлуатаційному дозволі, оператор ринку повинен не пізніше ніж за 15 календарних днів до відновлення експлуатації потужності звернутися до територіального органу компетентного органу із заявою про проведення позапланового інспектування потужності. Інспектування такої потужності проводиться протягом 15 календарних днів з дня отримання відповідної заяви від оператора ринку. Оператор ринку має право відновити експлуатацію потужності після проведення відповідної реконструкції, якщо за результатами інспектування встановлено відповідність потужності вимогам законодавства.

У разі здійснення відповідного виду діяльності без отримання експлуатаційного дозволу  відповідно до статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», оператори ринку несуть адміністративну відповідальність:

  • виробництво, зберігання харчових продуктів або кормів без отримання експлуатаційного дозволу на відповідну потужність, якщо обов’язковість його отримання встановлена законом, - тягне за собою накладення штрафу на юридичних осібу розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб- підприємців - у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат (201000/134000)

Консультації, роз’яснення стосовно державної реєстрації потужностей надаються за адресами:

- м.Мукачево, вул. Кооперативна, 73, (03131)3-72-32;

- смт. Воловець, вул. Карпатська, 190, (236) 2-27-79;

- м. Свалява, вул. Лісова, 21, (03133) 2-33-22.

© Copyright 2024 Великолучківська СТГ. Всі права застережено.

Search